Tekenen dat uw kind op het punt staat zijn eerste menstruatie te beginnen - Mayo Clinic Press (2024)

Als u een ouder of verzorger bent van een kind dat de tussenliggende jaren ingaat, heeft u waarschijnlijk veel aan uw hoofd. Sociale media. Middelbare school. En natuurlijk de puberteit.

Voor meisjes en kinderen met een vrouwelijke anatomie is een van de grootste mijlpalen in de puberteit hun eerste menstruatie, of zoals dokters het noemen, 'menarche'. Zelfs als je het woord 'menarche' niet meer hebt gehoord sinds de zesde klas gezondheidsles, kun je nog steeds helpen je kind voor te bereiden op haar eerste menstruatie. Blijf lezen om de belangrijkste dingen te weten te komen over menstruatie.

Op welke leeftijd beginnen kinderen met menstrueren?

Meisjes krijgen hun eerste menstruatie meestal tussen de 10 en 16 jaar. De meeste kinderen - 98% - krijgen hun eerste menstruatie voordat ze 15 worden.

Asma Chattha, M.B.B.S., een Mayo Clinic-kinderarts en voorzitter van de afdeling Pediatric and Adolescent Reproductive Health, zegt: "Elk kind heeft een 'instelpunt' op basis van zowel genetische als omgevingsfactoren die bepalen wanneer ze hun eerste menstruatie zullen hebben. Hoewel familiegeschiedenis belangrijk is, kunnen lichaamsbouw, atletische activiteit of chronische ziekten allemaal het deel van de hersenen aantasten dat van invloed is op het begin van de puberteit en uiteindelijk op een menstruatie.'

Is het normaal dat kinderen voor hun 13e ongesteld worden?

De gemiddelde leeftijd van een eerste menstruatie is 12,4 jaar. Dus bijna de helft van de meisjes menstrueert voor de leeftijd van 13 jaar. Maar sommige mensen krijgen hun eerste menstruatie op de leeftijd van 9 of 10 jaar.

Studies tonen aan dat er factoren zijn die kunnen leiden tot eerdere perioden, waaronder:

  • Stressvolle gezinsomgevingen.
  • Overgewicht hebben.
  • Opgegroeid in een stedelijke omgeving.
  • Consumptie van meer dan 1,5 met suiker gezoete dranken per dag.

Als uw dochter ongesteld wordt vóór de leeftijd van 8 jaar, bespreek dit dan met uw arts. [8]

Kan de menstruatie van een kind beginnen en dan stoppen?

Perioden kunnen onvoorspelbaar zijn tijdens de eerste jaren van de menstruatie. Er zit vaak een gat tussen de eerste en tweede periode. Daarna zullen de menstruatiecycli waarschijnlijk onregelmatig zijn, variërend van 20 tot 45 dagen. Ook kunnen meisjes variaties ervaren in het aantal dagen dat hun menstruatie duurt en de hoeveelheid menstruatievloeistof - gewoonlijk "bloed" genoemd - die ze hebben.

Menstruaties verdwijnen meestal ongeveer drie jaar na de eerste menstruatie. Tegen die tijd heeft 60% tot 80% van de meisjes een voorspelbare cyclus van 21 tot 34 dagen.

Houd er rekening mee dat voeding, lichaamsbeweging en stress allemaal van invloed kunnen zijn op de menstruatie van uw kind. Eetstoornissen en zware lichamelijke inspanning kunnen leiden tot hormonale veranderingen die de menstruatie stoppen en de botdichtheid beïnvloeden. Dit kan bij jonge sporters tot ernstige problemen leiden, zoals botbreuken of osteoporose.

Hoe weet je of de menstruatie van je kind binnenkort komt?

Gelukkig heb je waarschijnlijk een waarschuwing van een paar jaar voordat je kind voor het eerst ongesteld wordt. Er zijn belangrijke tekenen, 'puberale symptomen' genaamd, die optreden voordat de menstruatie begint. Twee van de meest significante tekens zijn:

  • Borst ontwikkeling(“thelarche”) begint 2 tot 3 jaar voor de eerste menstruatie, vaak rond de leeftijd van 8 jaar.
  • Schaamhaar ontwikkeling("pubarche") gebeurt meestal 1 tot 2 jaar voor de eerste menstruatie. De gemiddelde leeftijd voor pubarche is 11,6 jaar oud.

Er zijn andere tekenen om op te letten naarmate de grote dag dichterbij komt. Dr. Chattha legt uit: “Acne, stemmingswisselingen en een groeispurt treden vaak op vlak voor de eerste menstruatie. Sommige meisjes hebben witte of gele vagin*le afscheiding en anderen kunnen ook buikpijn hebben.

Hoe praat je met je kind over menstruatie?

Praten over menstruatie kan ongemakkelijk aanvoelen. Het goede nieuws is dat gesprekken over meerdere jaren kunnen plaatsvinden. Hier zijn een paar tips om de discussies gemakkelijker te maken.

Begin te praten over hoe lichamen werken als kinderen jong zijn

Volgens Dr. Chattha is dat het bestebegin vroeg over de puberteit te praten. Ze zegt: "In het ideale geval is het gesprek rond de puberteit en de te verwachten veranderingen veel eerder in gezinnen aan de gang dan wanneer het eerste puberale symptoom verschijnt."

Dr. Chattha raadt aan om het gesprek te beginnen rond de leeftijd van 5 tot 7 voor kinderen van elk geslacht. Ze stelt voor: "Als je de basis van het lichaam al hebt besproken en wat goede / slechte voorlichting hebt gegeven, kan dat een goed begin zijn van een gesprek over de puberteit."

Geef meer details over de puberteit en menstruatie naarmate ze ouder worden

Kinderen voorbereiden op hun eerste menstruatie is van cruciaal belang. Kinderartsen raden aan om het gesprek over de puberteit rond de leeftijd van 8 jaar te beginnen, vlak voordat alle veranderingen in hun lichaam beginnen te gebeuren. Weet je niet wat je moet zeggen? Vraag uw kinderarts om advies of bekijk het grote aanbodboeken en bronnen over puberteit en menstruatie. dr Dat heeft Chattha ookadvies speciaal voor vaderszich af hoe deze gesprekken aan te pakken.

"Het gesprek kan het beste thuis worden gevoerd voordat het onderwerp op school wordt behandeld", zegt dr. Chattha. "Op die manier kunnen ouders meisjes geruststellen dat menstruatie normaal is en dat een menstruatie een 'goede' indicator is dat hun lichaam werkt zoals het hoort."

Hoewel je je niet wilt concentreren op de problemen die gepaard gaan met menstruatie, stelt Dr. Chattha voor: "Het is ook een goed idee om de adolescent te vertellen dat er wat ongemak kan zijn in verband met de menstruatie en dat je hem zult helpen manieren te vinden om de menstruatie te verminderen. dat, zoals een verwarmde waterfles, massage en vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen.

Ook na jullie gesprekken kan een eerste menstruatie eng en verwarrend zijn. Wanneer kinderen voor het eerst menstruatievloeistof in hun ondergoed zien, denken sommigen zelfs dat ze doodziek zijn of doodgaan. Zorg ervoor dat uw kind weet dat ze u vragen kunnen stellen, zelfs over 'rare of grove dingen'. Beantwoord vragen duidelijk en feitelijk.

Praat ook met jongens en transgendermeisjes over menstruatie

Zelfs als uw kind geen menstruatie heeft, is het belangrijk om uit te leggen hoe menstruatie werkt. Benadruk dat menstruatie voor kinderen met een vrouwelijke anatomie een natuurlijk onderdeel is van opgroeien en gezond zijn.

Opmerking: voor adolescenten die niet aan hun geslacht voldoen, kunnen tekenen van puberteit traumatisch zijn. Transmasculiene en niet-binaire kinderen kunnen bang zijn voor de komst van een periode. Werk samen met uw arts en professionals in de geestelijke gezondheidszorg om uw kind te ondersteunen.

Hoe u zich kunt voorbereiden op de eerste menstruatie van uw kind

Dr. Chattha stelt voor om kinderen van tevoren vertrouwd te maken met menstruatieproducten. "Het hebben van een beperkte voorraad menstruatiepads van verschillende soorten, menstruatiecups, tampons of menstruatieondergoed is essentieel", zegt ze. "Zo kan de puber ernaar kijken en voelen voordat een menstruatie begint."

Laat uw tween of tiener bovendien een speciaal "menstruatiezakje" uitkiezen voor haar menstruatiebenodigdheden en een paar schoon ondergoed. Ze kan het mee naar school nemen, zodat ze er klaar voor is als haar menstruatie komt.

Naarmate uw kind meer hoort over menstruatie van vrienden, in de gezondheidsklas op school of op internet, zullen ze waarschijnlijk vragen en zorgen hebben, zoals: kan ik gaan zwemmen terwijl ik ongesteld ben? Kan ik nog sporten? Wat als ik ongesteld word en geen voorraad bij me heb? Neem de tijd om elke vraag te bespreken.

Dr. Chattha zegt: “Een belangrijk aspect om te benadrukken is dat de menstruatie de levensstijl van de adolescent of pre-tiener niet mag beperken. Periodezwemkleding en atletisch ondergoed zijn nu allemaal gemakkelijk verkrijgbaar.

Wat te doen als uw kind voor het eerst ongesteld wordt?

Na alle voorpret is een eerste periode bijna altijd een verrassing. Op een dag gebeurt het gewoon. Breng uw dochter indien mogelijk mee naar huis, verzeker haar dat alles in orde is en help haar zich zelfverzekerd te voelen door haar favoriete menstruatieproducten te gebruiken. En vergeet niet te praten over menstruatiehygiëne, zoals hoe vaak maandverband of tampons moeten worden vervangen.

Dr. Chattha zegt: “Het is belangrijk om hun input te vragen over welke menstruatieproducten ze zich het prettigst voelen. Geen enkele maat past allemaal. Terwijl sommige meisjes er misschien de voorkeur aan geven en lange tijd menstruatieondergoed blijven dragen, voelen anderen zich misschien op hun gemak bij het idee van een tampon.

Afhankelijk van je kind en je waarden, wil je het misschien vieren door haar een klein cadeautje te geven of een lievelingsmaaltijd te maken. Het krijgen van je eerste menstruatie is immers een grote mijlpaal.

Tekenen dat uw kind op het punt staat zijn eerste menstruatie te beginnen - Mayo Clinic Press (1)

Relevante lectuur

Periode.

Ondersteund door de experts van Mayo Clinic, PERIOD. is de no-nonsense gids die zowel kinderen als verzorgers kunnen vertrouwen om door de menstruatie te navigeren, punt uit.

Winkel nu

Tekenen dat uw kind op het punt staat zijn eerste menstruatie te beginnen - Mayo Clinic Press (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 5903

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.